Hur redigerar jag en domäns DNS?

Ifall du vill hantera A-poster, MX-poster, CNAME-poster, etc. för din domän, kan du göra det genom att följa den här guiden. En förklaring av de olika posttyperna finner du längst ner av den här guiden.

1. Börja med att logga in här.

2. Ifall du har flera webbhotell, hitta den som har domänen du vill ändra DNS-poster för. Ifall du har många och är tveksam på vilket webbhotell du behöver, kan du klicka här.

3. När du har expanderat webbhotellet, klicka på DNS-inställningar i sektionen för Domäner.

DNS section

4. Välj din domän i listan genom att klicka på pilen direkt till höger om varje domän.

DNS settings popup

5. Du kommer nu att visas en lista över alla domänens poster. Alla domäner kan ha vissa specifika typer av poster med unika funktioner. Du kan använda knappen Lägg till  bredvid varje posttyp för att lägga till en ny post av den typen. Du kan använda knappen med ett rött X under Åtgärder för att ta bort en post. Ifall du behöver redigera en existerande post, måste du ta bort den nuvarande verisonen av posten och skapa den på nytt.

DNS widget

A-Record

MX-Record

CNAME-Record

TXT-Record

SRV-Record

Pekar mot den server som visar webbinnehållet för domänen. Olika subdomäner kan ha olika poster.

Önskar du att Surftown hjälper dig genom att utföra de ändringar som beskriv i guiden, eller om du är i behov av hjälp med andra uppgifter, så hittar du mer infomation kring de betaltjänster som vi erbjuder i våra Service Desk-tjänster här: https://www.surftown.com/sv/service-desk/

A-poster definieras med en IP-adress.

MX-poster används för att styra e-posttrafiken.

Ändra dessa ifall du behöver använda en extern e-posttjänst.

MX-poster definieras vanligtvis med ett värdnamn.

Används för att peka på ett existerande värdnamn.

I vår uppsättning används dessa för att säkerställa att mail.dindomän.tld alltid pekar mot korrekt mailserver, men du kan lägga till ytterligare poster.

Den här sortens post kan användas för flertalet alternativ, till exempel SPF-poster, DMARC, etc.

Vi rekommenderar att du låter vår standard SPF-post vara kvar ifall du inte är säker på hur du ska modifiera den, eftersom en felaktigt konfigurerad SPF-post kan orsaka att e-post skickat från din domän blir avvisad som spam av mottagaren.

SRV-poster (Service Records) används i företagssyfte av tjänster såsom Skype.

Ordlista:

TLD:

TLD står för Top Level Domain. Det hänvisar till den del av ditt domännamn som kommer efter den sista punkten, såsom .com eller .se.

Värdnamn eller Namn:

Det här fältet innehåller den del av din URL som står framför ditt domännamn (ofta www). Tecknet @ används för att representera ett tomt fält, d v s din domän utan www framför. Tecknet * är ett så kallat wildcard och används för att definiera allting som inte är explicit definierat. Detta låter dig peka flera subdomäner såsom www.dindomän.tld och ftp.dindomän.tld till samma IP-adress med en enda post.

TTL:

TTL står för Time To Live. Det specificerar tiden, mätt i sekunder, som posten hålls aktiv ifall namnservern slutar svara. Minimivärdet för detta är 3600 sekunder, motsvarande en timme.

Prioritet:

Det här fältet används av MX-poster. Det specificerar prioritetsordningen ifall fler MX-poster är inlagda. Det vanligaste användningsområdet är för att balansera lasten mellan flera mailservrar - ju lägre siffra, desto högre prioritet. Ifall fler poster har samma prioritet är trafiken uppdelad likvärdigt mellan dem.