Så uppdaterar du ditt CMS

CMS-system som t.ex. WordPress och Joomla står idag bakom de flesta större webbsidor på Internet. De uppdateras konstant, eftersom det hela tiden tillkommer nya funktioner, säkerhetsuppdateringar och buggfixar. Speciellt säkerhetsuppdateringarna  är extremt viktiga då säkerhetshål i vanliga CMS är den vanligaste angreppsvektorn för hackare.

Förutom uppdateringarna till själva CMS-systemen, så kommer det även uppgraderingar till teman och tillägg. Dessa uppdateringar är precis lika viktiga som uppdateringarna till ditt CMS!

Om du behöver hjälp med att uppdatera ditt CMS så finns det oftast dokumentation och support ifrån de utvecklare som står bakom. För att underlätta så har vi samlat länkar till vägledningar ifrån några av de mest populära CMS-systemen bland våra kunder.

Kom ihåg att man ibland behöver byta till en nyare PHP-version för att kunna uppdatera till en nyare version av ditt CMS. Vägledning till byte av PHP-version finns här:
https://controlpanel.surftown.com/knowledgebase/article/170/aktivera-php-5-6

WordPress
Nyare versioner av WordPress installerar själv säkerhetsuppdateringar vid behov. Övriga uppgraderingar, och säkerhetsuppdateringar till teman och tillägg skall emellertid installeras via WordPress administrationspanel under Framsida -> Uppdateringar.

Äldre versioner av WordPress kommer inte att uppdatera sig självt automatiskt, och man skall därför uppdatera WordPress inne ifrån Administrationen. Väldigt gamla versioner kan inte uppdateras annat än för hand, och detta skall därför göras manuellt.

Dokumentation för uppdatering av WordPress finns här:
https://codex.wordpress.org/Updating_WordPress

CMS Made Simple
CMS Made Simple uppdateras genom att man laddar ned en uppdateringsfil ifrån cmsmadesimple.org. Vägledning till själva uppdateringen finns här:
http://docs.cmsmadesimple.org/upgrading/general-information

Drupal
Mindre uppdateringar till Drupal installeras genom att man laddar ned en uppdatering och kör ett uppdateringsscript. Dokumenation finns här:
https://www.drupal.org/node/1494290

För större uppgraderingar så rekommenderar producenterna själva att man lagar en helt ny installation och migrerar innehållet till den nya versionen. Se den här sidan för mer information:
https://www.drupal.org/upgrade

Joomla
Nyare versioner av Joomla kan uppdateras automatiskt ifrån Administrationens framsida. Komponenter och tillägg kan också uppdateras ifrån sina respektive menyer. Se följande sida för mer information:
https://docs.joomla.org/J3.x:Upgrading_from_an_existing_version

Om du använder Joomla 1.5 så kan du inte uppgradera till en nyare version. Joomlas utvecklare rekommenderar att man flyttar sidans innehåll till en ny version av Joomla. Se följande sida för mer information:
https://docs.joomla.org/How_do_I_upgrade_from_Joomla!_1.5_to_3.x%3F

phpBB
I de flesta tillfällen så kan phpBB uppdateras genom att man hämtar en uppgraderingsfil, packar upp den i phpBB-installationen och därefter kör ett uppgraderingsscript. Vägledning till denna process finns här:
https://www.phpbb.com/support/docs/en/3.0/kb/article/how-to-update-to-the-latest-version-of-phpbb3/