Konfigurering av Mozilla Thunderbird

Mozilla Thunderbird är en gratis e-postklient som finns till en rad olika operativsystem. Om din dator inte har någon e-postklient redan så rekommenderar Surftown att du laddar ner och installerar denna.

Mozilla Thunderbird kan laddas ner från Mozilla Foundations websida: https://www.mozilla.org/thunderbird/

Dokumentation och vägledning om hur programmet fungerar hittar du hos på Mozilla: https://support.mozilla.org/products/thunderbird

Denna guiden visar hur du upprättar ditt e-postkonto hos Surftown genom att använda Thunderbird.

Innan du sätter igång

Innan du sätter igång måste du ha din e-postadress och ditt lösenord nära tillhands. Om du inte redan innan har upprättat en
e-postadress så måste du göra detta genom att följa denna guiden.

Om du glömt din e-postadress lösenord så kan du ändra detta via kontrollpanelen. Följ denna guiden

Inställning av e-postkontot

1. Om det inte är första gången du startar Thunderbird på din dator, behöver du klicka på E-post på Thunderbirds startsida för att öppna e-postavdelningen. Om det är första gången du startar Thunderbird på din dator, kommer programmet att visa popup-fönstret i steg 2 automatiskt.

2. Om ditt domännamn är ihopkopplat med våra system efter den 14 juni 2016 så kommer Thunderbird kunna konfigurera sig helt automatiskt. Då ska du välja att du ska använda en befintlig e-postadress:

thunderbird-imap-2

3. I nästa ruta ska du först ange de namn du vill ska stå som avsändare när du skickar e-post
Sen ska du ange din e-postadress och din e-postadress lösenord. I vårt exempel har vi använt Surftown som namn och mail@surftownrocks.se som e-postadress.
När du har angett dina upplysningar så ska du trycka fortsätt.

thunderbird-imap-3

4. Thunderbird visar dig sedan kontoinställningarna det har hittat. Det tar ofta några få sekunder

Ifall inkommande och utgående servrar är listade som "mail.surftown.com" följt av STARTTLS, samt att din e-postadress är listad under Användarnamn, klicka bara på Klar. Kontot är då korrekt inställt i Thunderbird.

Ifall Thunderbird hittat fel inställningar (fel servernamn eller ifall användarnamnet inte står korrekt), klicka då på Manuell inställning.

5. Skriv in följande information i fönstret för manuell inställning:

Inkommande
Servertyp: IMAP
Serverns värdnamn: mail.surftown.com
Port: 143
SSL: STARTTLS
Autentisering: Lösenord

Utgående
Serverns värdnamn: mail.surftown.com
Port: 587
SSL: STARTTLS
Autentisering: Lösenord

Skriv in din e-postadress i fältet för användarnamn. I detta exempel använder vi "mail@surftownrocks.dk"

Avsluta genom att klicka på Klar.