Hur installerar jag Wordpress manuellt?

OBS! Vi rekommenderar att du läser igenom hela guiden innan du börjar.

Den här guiden visar hur du installerar Wordpress manuellt på ditt webbhotell. Ditt webbhotell måste givetvis vara av typen PHP/MySQL för att detta ska fungera. Ifall du vill, har du möjligheten att använda vårt automatiska verktyg One Click Toolbox för att genomföra installationen åt dig. Du finner vår guide för att installera Wordpress genom One Click Toolbox här. Ifall du föredrar att genomföra installationen manuellt, fortsätt läsa.

1. Börja med att logga in Här.

2. Ifall du har flera webbhotell, leta upp den som har domänen du vill installera Wordpress på. Ifall du har många och är tveksam vilket webbhotell det är, kan du klicka här.

3. När du har expanderat webbhotellet börjar du med att skapa en databas för användning av Wordpress. För att göra detta, klicka på länken för Databaser under sektionen för Webbhotell.

Dashboard

4. När vyn för databaser visas, kan du upptäcka att du redan har en eller fler databaser i listan. Detta spelar inte någont roll, eftersom vi ska skapa en ny och separat databas. Klicka på knappen Lägg till.

Databaser tilføj

5. I fönstret som dyker upp kan du välja ett namn för din databas och ge det en beskrivning för att hjälpa dig minnas vad databasen skapades för senare, ifall du har fler än en databas.

1. Välj ett databasnamn. Detta kan innehålla siffror (0-9), bokstäver (A-z), samt tecknen - samt _
  2. Skriv en valfri beskrivning för din databas
  3. Klicka på Lägg till.

Add new database

6. Nu när vår databas har skapats är nästa steg att skapa en användare med full åtkomst till databasen. För att göra detta, klicka på knappen Lägg till ny användare, enligt nedan.

Add login

7. I fönstret som dyker upp måste vi fylla i ett användarnamn, ett lösenord och bestämma åtkomstnivå för användaren. De tillgängliga alternativen är read, read/write, samt dba.

1. Användarnamnet måste var 2-8 tecken långt och får bestå av bokstäven och siffror (A-Z), (a-z), (0-9)
  2. Du kan bestämma ditt eget lösenord, eller låta systemet generera ett slumpmässigt åt dig genom att klicka på knappen Generera starkt lösenord. Ifall du väljer att generera ett lösenord, kom ihåg att markera Visa lösenord för att visa lösenordet och skriva ner det för senare användning i guiden.
    Add MySQL user
  3. Här bestämmer du användarprivilegier för databasanvändaren. Som en grundregel bör du alltid använda dba (DataBase Administrator) när du skapar en databasanvändare.
  4. Klicka på Lägg till.

Add MySQL user 2

8. Innan vi lämnar databasvyn måste vi se till att spara all informationen vi kommer att behöva senare i guiden. Det första vi ska spara är vårt Värdnamn. Detta finner du i rutan för MySQL info till höger om sidan. I detta exemplet är servern "mydb12.surf-town.net".

Hostname

Den återstående informationen vi behöver spara är databasnamnet (1), databasanvändarens namn (2) och lösenordet vi skrev ner tidigare. Lägg märke till att både databasen och användaren skapas med ett prefix framför namnet vi valde. Prefixet måste inkluderas som en del av namnen när vi skriver ner dem.

dbusername

9. Nu när grovjobbet med att skapa en databas är avklarat är vi redo att ladda ner Wordpress. Du kan ladda ner det gratis från deras hemsida, wordpress.org.

Du kan ladda ner Wordpress på Engelska eller välja ett annat språk. I detta exemplet vill vi ha en hemsida på engelska, så vi väljer att ladda ner den engelska versionen. När filen är nedladdad kan du se att den innehåller en mapp vid namn "wordpress". Extrahera mappen till ditt skrivbord så att du hittar det igen i nästa steg. Vi kommer föra över filerna till webbhotellet genom att använda FTP-överföring. Ifall du inte har något FTP-program du föredrar att använda, rekommenderar vi gratisprogrammet FileZilla för överföringen. Vi har en guide för hur du konfigurerar det med ditt webbhotell, här.

10. I skärmdumpen har vi navigerat till wordpress-mappen vi extraherade till skrivbordet i föregående steg, i filhanteraren till vänster av programmet. Vi har också anslutit till webbhotellet via FTP. Öppna mappen med ditt domännamn till höger. Exemplet använder domänen "testpaastarter.dk".

FileZilla

Du upptäcker förmodligen att det redan finns filer i mappen. Ifall du har en mapp vid namn "autodiscover", bör du låta det vara eftersom den används för hantera Surftowns e-posttjänst för din domän. Alla andra filer eller mappar som du inte lagt dit själv kan tas bort utan problem, eftersom de inte används av Wordpress. När du är redo, markera alla filerna i vänster panel i FileZilla och dra till till den högra panelen. Den här processen kan ta ett tag eftersom en standard Wordpress-installationen som denna innehåller mer än 1000 filer.

FileZilla transfer

11. När FileZilla har laddat upp dina filer, är vi redo för nästa steg. Öppna din vanliga webbläsare och navigera till din domän. När sidan laddar, bör du se Wordpress Setup Configuration Guide. Vi kommer gå igenom den nu. Först väljer du ditt språk i listan. Listan visar alla möjliga språk, men i praktiken är du begränsad till det språk du valde när du laddade ner Wordpress. Välj det språket och klicka på Continue.

WP Language

12. Följande vy listar informationen vi behöver för att slutföra guiden. Detta är informationen vi skrev ned i steg 8. Det innebär att vi redan har all information som behövs och är redo att fortsätta. Klicka på knappen Let's go!.

WP Info

13. Nu fyller vi i informationen från steg 8. Fyll i fälten och klicka på Submit.

WP Info

14. Följande sida är en bekräftelse på att informationen vi skrev in var korrekt och att Wordpress har anslutit till databasen. Klicka på Run the install.

WP Run the install

15. Nu behöver vi förse Wordpress med lite information om sidan vi vill skapa. Fälten bör vara självförklarande, så guiden låter dig fylla i dem på egen hand. Kom ihåg att säkerställa att lösenordet du använder är tillräckligt säkert. Betyget "Strong" är tillräckligt. När du är redo, klicka på Install WordPress.

WP Install Wordpress

16. Wordpress har nu installerats manuellt och du är redo att fortsätta till inloggningssidan genom att klicka på knappen Log in.

WP Log in